Räkneexempel

Jämförande räkneexempel mellan erbjudandena från Kraftringen respektive Telia

Kraftringens erbjudande om fiberanslutning kostar 18000 kronor utan ROT-avdrag och 16000 kronor med fullt ROT-avdrag. (det finns ett anslutningsalternativ till som kostar 16000 kronor, v.v. se avtalet)

Telias erbjudande om fiberanslutning kostar 19900 kronor (en efteranslutning kostar 34900 kronor). Telia vill inte hantera ROT-avdrag så detta är inget som erbjuds.

Vi bedömer att de allra flesta villaägare i Lomma har möjlighet till ROT-avdrag (se dock regelverket för detta hos Skatteverket).
Detta medför att skillnaden i pris mellan Telias och Kraftringens erbjudande är 3900 kronor för anslutningsavgiften.

 

Alla nätägare, Telia, Kraftringen och andra debiterar nätavgifter, dock inte direkt till konsumenten, utan till tjänsteoperatörerna. Tjänsteoperatörerna måste ju få täckning för sina kostnader så de lägger dessa nätavgifter på fakturorna för tjänsterna, så vi som konsumenter får vackert betala för nätavgifterna i alla fall.

I Telias fibernät ”Öppen Fiber” så är tjänsterna oftast ca 10-30% dyrare än de är i Kraftringens nät. Eftersom vi, när vi gör vår jämförelse nedan, tittar på samma tjänsteoperatör och samma tjänst så bedömer vi att skillnaden till största delen är relaterad till just nätavgifterna.

Låt oss då ta ett exempel (och vi tittar enbart på ordinariepriserna för att det är mest rättvist)

Ta tjänsteoperatören T3 100/100 Mbit/s, det kostar i ordinariepris:

I Telias nät:  384 kronor.  (just nu har de ett kampanjerbjudande om 364 kronor, men vi tittar enbart på ordinariepriset)

I Kraftringens nät:  295 kronor.

Differens:  89 kronor/månad

Antal månader per år:  12

Antal år:  10

Merkostnad i Telias nät under 10 år:   89 kronor * 12 månader * 10 år = 10680 kronor.

Merkostnad för Telias fiberanslutning:  3900 kronor

Total merkostnad hos Telia efter de första 10 åren:  10680 kronor + 3900 kronor = 14580 kronor
(föredrar man att titta med 5 års horisont så blir merkostnaden med Telias fiber 9240 kronor)

(Räkneexemplet förutsätter att differensen i priserna ligger kvar på samma nivå som idag och att jämförelsen görs med T3 och samma tjänst. Eftersom Telia kontrollerar såväl fibernätet som att de agerar kommunikationsoperatör i sitt egna nät så är de inte konkurrensutsatta och kan därför välja att ta ut ännu högre nätavgifter av tjänsteoperatörerna och det hamnar såklart på konsumentens faktura i slutänden.)

 

Var och en ska naturligtvis välja den leverantör som man tycker har det bästa erbjudandet, men som vi har visat innan i våra tidigare utskick och t.ex. inlägg på Facebook så är tjänsteutbud och genomförande i både Kraftringens och Telias nät jämförbara. Den återstående frågan är då ekonomin och nu har du ytterligare en pusselbit till ditt val/beslut i år.

Om du väger mellan den anslutningsform som du har idag och fiberanslutning med Kraftringen så kan det vara en god idé att kolla hur snabbt din nya fina fiberanslutning kommer att vara avbetald på den besparing du gör genom att investera i fiber från Kraftringen.